Inulín

Inulín je polysacharid s lineárnymi reťazcami molekúl fruktózy, ktoré sú naviazané na jednu molekulu glukózy. Ide o čisto prírodný uhľohydrát, ktorý sa získava extrahovaním z koreňa čakanky (Cychorium intibus) a nachádza sa aj v hľuzách topinamburov.
Táto rozpustná vláknina má silný regeneračný účinok na črevnú flóru, podporuje tvorbu vlastných bifidobaktérií (= sú to baktérie, ktoré sa vyskytujú v ľudskom čreve, sú v symbiotickom vzťahu s hostiteľom a poskytujú mu prospešné faktory ako je dobré trávenie, produkcia kyseliny mliečnej a kyseliny octovej a celkovo posilňujú imunitný systém), znižuje množstvo nežiadúcich patogénnych baktérií a tým napomáha udržiavať zdravú bakteriálnu mikroflóru v črevnom trakte. Dohliada na správne vstrebanie živín, predovšetkým vápnika, čím umožňuje zdravý vývoj kostí a slúži ako prevencia osteoporózy. Keďže prevažnú časť inulínu tvorí fruktóza (ovocný cukor) inulín znižuje glykemický index potravín, jeho kalorická hodnota je minimálna až nulová a nezvyšuje ani hladinu krvného tlaku. Aj preto je inulín často dôležitou zložkou diét a jeho konzumácia prináša úspechy v chudnutí.
Čo prináša výskum inulínu?
Nová štúdia uvádza, že prebiotická vláknina inulín v malých i väčších dávkach má schopnosť zvyšovať populáciu priateľských baktérií v črevách bez vedľajších účinkov.
Vedci z univerzity v Readingu, Sofia Kolida a Glenn Gibson, spoločne s holandským vedcom Diderickem Meyerom z firmy Sensus Operations (ktorá financovala tento výskum), zapojili do tohto výskumu 30 zdravých dobrovoľníkov. Polovica účastníkov konzumovala čokoládový nápoj obsahujúci placebo (maltodextrín, 8 g / deň), druhá polovica dostávala najprv 5 g inulínu a potom 8 g inulínu denne po dobu 2 týždňov, vždy s jednotýždňovou prestávkou na očistu organizmu. Na začiatku a na konci každého obdobia boli odobraté vzorky stolice a boli zaznamenané stavy populácie črevnej mikroflóry pre bifidobaktérie, bakteriody Prevotella, laktobacily, enterocossus a clostridum perfringens.
ýsledky tejto štúdie boli zverejnené v časopise European Journal of Clinical Nutrition a vedci tu uvádzajú, že po konzumácii menšej aj väčšej dávky inulínu došlo k významnému nárastu počtu bifidobaktérií. Tento nárast zdraviu prospešných baktérií nebol zaznamenaný v skupine s placebo látkou.
Vedci tiež zmieňujú pozitívny účinok vyššých dávok inulínu (8 gramov) na významné zníženie množstva baktérií druhu Clostridium perfringens, podskupiny histolyticum. Bifidobaktérie nevytvárajú počas fermentácie sacharidov plyny, zatiaľ čo Clostridiom sú veľkým producentom plynov. Táto skutočnosť môže vysvetľovať, prečo sú vyššie dávky inulínu lepšie znášané, dodávajú vedci.
Inulín možno nájsť aj v jeho prirodzenej forme v rastlinách a zelenine. Je súčasťou čakanky, cibule a cesnaku, ktoré posilňujú imunitný systém a tak podporujú organizmus v boji proti vírusom a škodlivým baktériám. Nájdete ho aj v artyčoku, ktorý patrí k najlepším prírodným liekom na pečeň a žlčník.
Má vedľajšie účinky?
Inulín môže u jednotlivcov spôsobovať alergické reakcie, astmu, vyrážky, kožný zápal. Prehnaná konzumácia spôsobuje nadúvanie a kŕče v brušnej dutine. Tehotným ženám a dojčiacim matkám sa jeho konzumácia nedoporučuje.