Taurín

Taurín (beta-aminoetansulfánová kyselina) je organická kyselina s obsahom síry, ktorá vzniká v tele z aminokyseliny metionínu a cystenínu a nachádza sa vo väčšine buniek. Jeho názov bol odvodený od latinského slova Taurus, čo v preklade znamená býk - bol totiž objavený v žlči býkov.
Taurín je podmienečne esenciálna aminokyselina, čo znamená, že v niektorých situáciách alebo za určitých podmienok - napr. v stresových situáciách alebo pri zvýšenej fyzickej námahe - je prítomnosť taurínu obmedzená a telo si ho nedokáže produkovať v dostatočnom množstve. Tiež bolo zistené, že s rastúcim vekom jeho produkcia klesá. To je aj jeden z dôvodov, prečo je dobré prijímať taurín buď potravou alebo vo forme výživového doplnku.
Taurín má prekvapivo široký záber pri udržiavaní zdravia človeka.
Najdôležitejšie funkcie taurínu
- Taurín má schopnosť ničiť voľné radikály, čím ochraňuje telové bunky pred ich poškodením. Dokáže na seba naviazať škodlivé látky, ktoré sa potom spolu s ním vyplavia z organizmu.
- Taurín podporuje tvorbu neurotransmiteru GABA, ktorý blokuje nárast hladín stresového hormónu kortizolu a adrenalínu. Jednotlivec vďaka tomuto mechanizmu dokáže lepšie kontrolovať stavy nepokoja a úzkosti a uvoľnená psychika neblokuje zaspávanie a regeneráciu organizmu.
- Zistilo sa, že úroveň taurínu je nižšia u diabetikov ako u zdravých jedincov. Taurín dokáže zvýšiť citlivosť buniek na inzulín a vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Je to dobrá správa pre tých, ktorí majú problém s glykémiou a tiež aj pre športovcov - vyrovnaná hladina inzulínu umožňuje lepšie zásobovanie svalov glukózou.
- Taurín dokáže zlepšiť hodnoty hlavných rizikových faktorov, ktoré spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia. Zmierňuje výskyt nervových impulzov v mozgu, ktoré spôsobujú zvýšenie krvného tlaku, zlepšuje udržiavanie vápnika na optimálnych hodnotách v tele, udržiava rovnomerný tep, znižuje zápaly a hrubnutie tepnových stien a zlepšuje hodnoty cholesterolu.
- Taurín podporuje funkciu centrálneho nervového systému a svojimi účinkami je schopný brzdiť pokles kognitívnych funkcií, ktoré sprevádzajú proces starnutia. Tiež podporuje koncentráciu a pamäť. U niektorých ľudí došlo po užívaní taurínu k zlepšeniu zraku a sluchu a dokonca boli zaznamenané pozitívne zmeny v prípade epilepsie.
Ďalšie zdravotné prínosy taurínu:
- podporuje spaľovanie tukov
- podporuje produkciu testosterónu a zlepšuje pohyblivosť a funkčnosť spermií
- udržiava hydratáciu a rovnováhu elektrolytov v bunkách
- navodzuje celkový pocit pohody
- znižuje riziko vzniku svalových kŕčov v lýtkach a nohách
- vytvára kyselinu žlčovú, ktorá hrá dôležitú úlohu pri trávení
- zmierňuje zápalové procesy v tele
- pomáha regulovať teplotu tela takže sa telo neprehrieva ani nepodchladzuje
- pozitívne ovplyvňuje ostrosť zraku a sluchu …
Taurín v potravinách
Taurín obsahujú výlučne potraviny živočíšneho pôvodu. Keď sa mäso stalo hlavnou zložkou nášho jedálneho lístka, človek postupne stratil schopnosť syntetizovať taurín, pretože ho získaval konzumáciou mäsa. Pre udržanie potrebnej hladiny taurínu ho preto musíme prijímať v potrave.
Taurín sa nachádza v rôznych potravinách – hlavne v morských plodoch ako sú kraby, mäkkýše, ryby; o niečo menej ho obsahuje hydina, mliečne výrobky alebo vajcia.
V rastlinných zdrojoch sa taurín nachádza len vo veľmi malom množstve a u vegánov v potrave úplne absentuje. Nedostatok taurínu sa môže objaviť aj u jedincov, ktorí vykonávajú pravidelné intenzívne tréningy alebo u ľudí s nevyváženou stravou.
Zaujímavosti o tauríne
- V roku 2006 sa výskumom obyvateľov ázijských krajín zistilo, že tí, u ktorých namerali najviac taurínu v moči, boli najzdravší a medzi nimi bolo aj najmenej postihnutých ischemickou chorobou srdca.
- Novšia štúdia z roku 2012 poukázala na to, že ľudia s vyššou úrovňou taurínu v tele majú nižší krvný tlak, nižší index telesnej hmotnosti (BMI) a majú aj nižšiu hladinu lipidov v krvi.
- Hladina taurínu je v organizme nízka v prípadoch diabetu, rakoviny, zlyhania srdca a pečene.
- Výsledky z r. 2014 uvádzajú, že desiatim chorým s progresívnou parodontózou po 15. dňoch užívania 500 mg taurínu (čo je veľmi malá dávka) sa stav choroby zlepšil.
- V štúdii z roku 2010 cukrovkárom 1.typu podávali 1,5 g taurínu denne a už po 14 dňoch sa značne zlepšil stav stien cievneho systému.
- Ďalšia štúdia z r.2012 zverejnila údaje 7-týždňového sledovania obéznych pacientov s dennou dávkou taurínu 3g. Ich telesná váha podstatne poklesla a zlepšil sa ich krvný profil triglyceridov.
- Denná dávka 2g taurínu počas 3 mesiacov značne zlepšila zdravotný stav pacientov s ochorením pečene.
- V jednej štúdii z r.2003 denne podávali 1,5 g taurínu takým fajčiarom, ktorí už trpeli zúžením ciev od fajčenia. Už po 5 dňoch sa ich cievy rozšírili na stav, aký majú nefajčiari.
VEDĽAJŠIE ÚČINKY
Podľa najlepších dostupných dôkazov taurín nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky pri použití doporučeného množstva.