Rybí olej – Ľudský organizmus pre svoje fungovanie potrebuje mastné kyseliny, ktoré sú hlavnou zložkou tukov. Väčšinu z nich si dokáže sám vytvoriť zo stravy.

Avšak dve esenciálne mastné kyseliny – kyselinu linolovú (LA – reprezentant triedy omega-6 MK) a alfa-linolénovú (ALA – reprezentant triedy omega-3 MK) syntetizovať nedokáže. Tieto základné tuky sú nevyhnutné pre normálne fungovanie všetkých tkanív v tele a je potrebné získať ich priamo zo stravy.

Aby tieto mastné kyseliny mali správny účinok na celý organizmus, je dôležité, aby ich zastúpenie v organizme bolo v správnom pomere – 1: 2 až 1: 4 (omega-6 ku omega-3). Nadmerný príjem omega-6 mastných kyselín môže utlmovať využitie omega-3 kyselín.

Omega-6 MK sa nachádzajú v listovej zelenine, semienkach, orechoch, obilninách a rastlinných olejoch ako sú kukuričný, slnečnicový, sezamový, sójový, bavlníkový. Nedostatok týchto mastných kyselín vedie k rade negatívnych prejavov a porúch, predovšetkým pečene, obličiek, zníženiu rastu, zhoršeniu obranyschopnosti, depresiám a nadmernej suchosti pleti.

Omega-3 MK nájdeme v rastlinnej a morskej potrave – ale získava sa hlavne z rybieho oleja. Omega-3 je nevyhnutná pre tvorbu bunkovej membrány a s jej nedostatkom súvisí celý rad zdravotných problémov. V našej slovenskej populácii žiaľ prevláda konzumácia hlavne omega-6 MK a máme nedostatok omega-3 MK – čo sa podpisuje na našom zdravotnom stave.

Kedy je vhodné nasadiť výživové doplnky s obsahom omega-3 MK?

  • nedostatok omega-3 mastných kyselín sa prejavuje únavou, suchou pokožkou, lámavými nechtami a vlasmi, zápchou, častým nachladnutím, depresiami alebo bolesťami kĺbov;
  • pravidelný príjem omega-3 zlepšuje mentálne schopnosti, pamäť, bráni vzniku aterosklerózy, spomaľuje atrofiu mozgu, bráni vývinu depresívnych až úzkostlivých stavov v ich rannom štádiu, zlepšuje stav pacientov s Alzheimerovou chorobou;
  • primerane vysoká hladina omega-3 v tele upravuje funkcie kardiovaskulárneho systému – znižuje riziko infarktu a mozgovej mŕtvice, znižuje vysoký krvný tlak, redukuje výskyt migrény;
  • omega-3 MK bráni množeniu rakovinových buniek, je vhodná ako prevencia pred vznikom rakoviny prostaty u mužov a rakoviny prsníka u žien; dokáže výrazne zmierniť menštruačné bolesti, bolesti prsníkov, počas tehotenstva priaznivo vplýva na plod a vývoj dieťaťa; odporúča sa aj pri komplikáciách spojených s tehotenstvom, ale aj po potrate;
  • pomáha pri problémoch so zhoršujúcim sa zrakom vplyvom starnutia, je prevenciou niektorých očných ochorení ako šedý zákal, syndróm suchého oka …
  • vyživuje kožu a pomáha jej udržať si elastickú štruktúru (pokožka pomalšie starne), zabraňuje tvorbe vrások, stimuluje rast a vyživovanie vlasov

Beta karotén – účinky:

  • zrak: betakarotén chráni pred degeneráciou makuly, znižuje riziko sivého zákalu, je vhodnou prevenciou proti šeroslepote a prispieva k správnemu fungovaniu očí;
  • pokožka: dostatok betakaroténu v tele vplýva vo veľkej miere na stav našej pokožky:
    – zabraňuje jej predčasnému starnutiu,
    – dodáva pokožke prirodzený lesk,
    – pomáha pri liečbe kožných infekcií a otvorených vredov,
    – je účinný pri liečbe kožných problémov ako je suchá koža, ekzém, psoriáza,-
    – je súčasťou opaľovacích krémov, kde zabraňuje fotooxidácii (voľné kyslíkové radikály pri opaľovaní môžu byť faktorom, ktorý    umožňuje vznik rakoviny kože), zabraňuje spáleniu pokožky a dodáva jej krásnu farbu s dlhodobým efektom;
  • kardiovaskulárny systém: betakarotén výrazne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. V spolupráci s vitamínom E znižuje riziko kôrnatenia tepien a ochorenia koronárnych tepien;
  • posilňuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu;
  • znižuje riziko rakoviny pľúc a vzniku respiračných ochorení ako sú astma, bronchitída, emfyzém. POZOR: synteticky upraveného betakaroténu v tabletkách by sa mali úplne vzdať milovníci cigariet, pretože podporuje tvorbu kyslíkových radikálov v pľúcach a otvára cestu rakovinovému ochoreniu. Odborníci odporúčajú fajčiarom dopĺňať si zásoby vitamínu A z prírodných zdrojov.

Tu nájdete samostatný článok o beta karoténe


Luteín a zeaxantín

Luteín a zeaxantín sa nachádzajú prioritne v oku, pričom zeaxantín sa hromadí v žltej škvrne (macula lutea) a luteín sa vyskytuje v sietnici. Oba tieto antioxidanty sa nachádzajú v oku vo veľkej koncentrácii – luteín sa v sietnici nachádza v 1000-krát vyššej koncentrácii ako vo zvyšku tela. Luteín aj zeaxantín filtrujú škodlivé vysokoenergetické modré vlnové dĺžky zo svetla, čím chránia očné bunky pred poškodením.

Funkcia luteínu a zeaxantínu v organizme:

  • znižujú riziko makulárnej degenerácie spájajúcej sa s vekom;
  • znižujú riziko ďalších chronických očných chorôb (šedých zákalov)
  • hladina luteínu v mozgu sa spája s lepším kognitívnym výkonom – zlepšuje sa verbálna plynulosť, pamäť a rýchlosť učenia;
  • luteín a zeaxantín ovplyvňujú myslenie, pochopenie súvislostí, schopnosť učiť sa, pamätať, vyhodnocovať skúsenosti a zmyslové podnety;
  • luteín ako výživový doplnok znižuje aj riziko srdcovo-cievnych chorôb, upravuje hladinu dobrého cholesterolu a chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Keďže ľudské telo prirodzene luteín a zeaxantín pre svoje potreby nevyrába, je potrebné ich dennú dávku dopĺňať. Západná strava je však na luteín a zeaxantín chudobná. Najviac týchto antioxidantov sa nachádza v:

  • 100 g kučeravého kelu obsahuje 39,6 mg luteínu a zeaxantínu.
  • 100 g špenátu obsahuje 15,7 mg luteínu a zeaxantínu.

Ich obsah v iných potravinách je taký nepatrný, že aby sme skonzumovali dostatok luteínu, mali by sme zjesť 42 vajec alebo 35 kíl jabĺk denne. Nedostatok luteínu a zeaxantínu je jedným z dôvodov zhoršenia zraku pri starnutí. Veľkou pomocou je možnosť odvrátiť zhoršovanie zraku konzumáciou týchto dvoch látok vo forme doplnkov výživy.


Inulín

Inulín je nerozpustná vláknina, ktorá bez zmeny prechádza tenkým črevom a až v hrubom čreve dochádza k jeho fermentácii – kvaseniu. Produkt kvasenia slúži ako potrava pre bifidobaktérie v našom tráviacom trakte (bifidobaktérie zabraňujú nežiadúcim alebo patogénnym baktériám šíriť sa v čreve a tým chránia črevné steny pred zápalmi a rakovinou).

Inulín rieši problémy s trávením ako sú porucha vstrebávania, zvýšená plynatosť, zápcha, syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba, pomáha pri chudnutí, spolupodiela sa na zdravom vývoji kostí a prevencii osteoporózy.

Tu nájdete samostatný článok o inulíne


Brusnica čučoriedková, ľudovo čučoriedka

Účinky čučoriedok:

  • pomáhajú obnovovať sietnicu oka – počas druhej svetovej vojny ich podávali letcom na nočné lety
  • sú výborným prostriedkom proti hnačkám
  • pomáhajú priaznivo pri rôznych zápaloch ústnej dutiny
  • listy aj vňať tohto kríka znižujú koncentráciu glukózy v krvi a vďaka tomu sú vhodným doplnkom pre diabetikov.

Očianka rostkovová

Účinky očianky:

  • prioritne sa používa pri problémoch s očami – výrazne tlmí očné zápaly (zápal očných spojiviek, slzného vačku, viečok)
  • môže sa použiť na mokvajúci ekzém, ktorý sa objavuje okolo očí, alebo pri silnej svetloplachosti, pri slzení očí a očnej únave
  • vhodná je pri nespavosti, migréne

Kustovnica čínska – známa aj pod názvom Goji

Kustovnica čínska je známa aj ako elixír mladosti, sexuálnej vitality, potencie a plodnosti. Rastlina a jej plody – goji – majú vysoký obsah vitamínov, stopových prvkov a aminokyselín. Toto unikátne zloženie rastliny má veľmi pozitívny vplyv na zdravie vo viacerých oblastiach:

  • goji má prekvapivé účinky na zdravie očí – posilňuje zrak, chráni oči nie len pred UV žiarením, ale aj chorobami, podmienenými vekom alebo zlým zdravotným stavom;
  • spomaľuje starnutie a procesy, ktoré s tým súvisia, chráni pokožku pred nežiaducimi účinkami slnečného žiarenia;
  • zlepšuje sexuálnu vitalitu, plody goji majú podporné a stimulujúce účinky na plodnosť, potenciu a u mužov aj na zdravé fungovanie prostaty;
  • pomáha telu zvládať telesnú alebo psychickú záťaž;
  • celkovo posilňuje imunitu.

Škorica cassia

Účinky škorice:

  • reguluje hladinu cukru v krvi, prispieva k zníženiu inzulínovej rezistencie
  • posilňuje steny ciev
  • obsahuje látky s protizápalovým účinkom a jej konzumácia môže byť vhodnou prevenciou proti vzniku autoimunitných ochorení
  • pomáha pri Alzheimerovej chorobe tým, že dokáže blokovať vznik nepriaznivých usadenín v mozgu a dokonca sa podieľa na ich odbúraní
  • podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov.