Betakarotén

Betakarotén je organická zlúčenina - karotenoid, známy aj ako provitamín A. Ide o silne zafarbený pigment, vďaka ktorému sú mnohé druhy ovocia a zeleniny charakteristické svojím nádherným sfarbením. Jeho názov je odvodený od latinského názvu pre mrkvu, odkiaľ bola táto zlúčenina prvýkrát extrahovaná.
Betakarotén patrí ku skupine karotenoidov, ktoré poznáme ako provitamíny A (provitamín A je látka, ktorá sama síce nie je vitamínom, ale organizmus ju dokáže v procese metabolizmu premeniť na aktívny vitamín A). Akonáhle sa betakarotén stane súčasťou tráviaceho procesu, provitamín A sa mení na vitamín A, nazývaný aj retinol – čo je najdôležitejšia z dosiaľ zistených výhod betakaroténu.
Vitamín A – podobne ako všetky ďalšie vitamíny – má v našom organizme nezastupiteľnú úlohu. Je súčasťou mnohých biochemických procesov, ktoré majú zabezpečiť zdravie nášho organizmu.
Najdôležitejšie oblasti, ktoré betakarotén ovplyvňuje:
zrak: betakarotén chráni pred degeneráciou makuly, znižuje riziko sivého zákalu, je vhodnou prevenciou proti šeroslepote, prispieva k správnemu fungovaniu očí;
pokožka: dostatok betakaroténu v tele vplýva vo veľkej miere na stav našej pokožky:
- zabraňuje jej predčasnému starnutiu,
- dodáva pokožke prirodzený lesk,
- pomáha pri liečbe kožných infekcií a otvorených vredov,
- je účinný pri liečbe kožných problémov ako je suchá koža, ekzém, psoriáza,
- pri aplikácii zvonka odstraňuje starecké škvrny,
- je súčasťou opaľovacích krémov, kde zabraňuje fotooxidácii (voľné kyslíkové radikály pri opaľovaní môžu byť faktorom, ktorý umožňuje vznik rakoviny kože), zabraňuje spáleniu pokožky a dodáva jej krásnu farbu s dlhodobým efektom;
kardiovaskulárny systém: betakarotén výrazne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. V spolupráci s vitamínom E znižuje riziko kôrnatenia tepien a ochorenia koronárnych tepien;
posilňuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu;
znižuje riziko rakoviny pľúc a vzniku respiračných ochorení ako sú astma, bronchitída, emfyzém; napriek tomu synteticky upraveného betakaroténu v tabletkách by sa mali úplne vzdať milovníci cigariet, pretože podporuje tvorbu kyslíkových radikálov v pľúcach a otvára cestu rakovinovému ochoreniu. Odborníci odporúčajú fajčiarom dopĺňať si zásoby vitamínu A z prírodných zdrojov.
Ktoré potraviny obsahujú betakarotén?
Ide hlavne o mrkvu, paradajky, papriku, brokolicu, kapustu, špenát, cviklu, mango, broskyne, čerešne, kel, rebarboru, marhule, tekvicu, pomaranče, špenát... Potraviny s obsahom provitamínu A by sa mali konzumovať s tukmi alebo s olejnatými semenami či orechmi, pretože betakarotén a ďalšie karotenoidy sú rozpustné v tukoch.
Betakarotén sa neničí teplom ani varením. Vo vyšších dávkach sa vyskytuje aj v pečeni, olejnatých rybách, masle a syroch.
Ako zistíme, že máme nedostatok betakaroténu? Objavia sa problémy, ako:
- zvyšuje sa citlivosť na svetlo počas dňa
- objavuje sa nechutenstvo
- pokožka je suchá a svrbí
- dochádza k zhoršenému videniu v prítmí (šeroslepota)
- je zvýšená náchylnosť na infekcie a zvyšuje sa riziko vzniku rakoviny
Kedy si dať pozor na konzumáciu betakaroténu ?
Treba povedať, že predávkovanie betakaroténom nehrozí v prírodných produktoch. Ak zjete príliš veľa mrkvy, stane sa maximálne to, že vaša pokožka sa sfarbí oranžovo. Iný prípad je synteticky vyrábaný betakarotén. Syntetický betakarotén má inú štruktúru molekuly ako prírodný. Je preukázané, že syntetický betakarotén pôsobí inak na ľudský organizmus než prírodný a preto v prípade synteticky vyrábaného betakaroténu by si mali dávať pozor fajčiari pretože táto forma podporuje tvorbu kyslíkových radikálov v pľúcach.
Naše výrobky s obsahom betakaroténu: